Sanne Wallis de Vries
presentatie en meer

Sanne Wallis de Vries is een Nederlands cabaretière en actrice. Vanaf 1991 volgde ze kleinkunstlessen bij Selma Susanna. In 1995 deed ze mee met het Leids Cabaret Festival met de groep Sofietje. Ze viel op en mocht toetreden tot de in 1990 door Raoul Heertje opgerichte Comedytrain. Het jaar daarop deed ze (solo) weer mee aan het Leids cabaretfestival en won toen zowel de jury- als de publieksprijs. Ze presenteerde samen met Thomas van Luyn het VPRO-televisieprogramma Waskracht!. In september 1996 richtte ze samen met Susanna en vier medeleerlingen een kleinkunstopleiding op (ST&M: Stem, Theater en Muziek). Na het eerste jaar studeerde ze in juni 1997 vervroegd af met haar avondvullende voorstelling Sop.

Nadat Sanne Wallis de Vries het Leids Cabaretfestival won, maakte ze vier cabaretvoorstellingen (SOP, ZIN, STUK en VIER, gevolgd door een compilatie daarvan: BEST) die alle vier op de televisie werden vertoond. Daarnaast speelde ze een hoofdrol in de musical Foxtrot en verzorgde zij in het satirische televisieprogramma Kopspijkers een groot aantal imitaties van bekende personen. Bovendien was zij coauteur van Rinus aan de Rekstok, een boek met interviews en brieven, en verschenen er vele columns van haar hand in diverse media. Ze speelde verschillende typetjes in het satirische programma Koefnoen en in Van Zon op Zaterdag.

In november 2009 ging haar vijfde solo in première: Kaka Passa. In seizoen 2011/2012 speelde ze mee met de familievoorstelling van het RoTheater: Woest Water (met o.a. Gijs Naber en Sylvia Poorta). In januari 2013 ging de voorstelling Adèle, een dubbelportret in première. Hierin geeft Wallis de Vries samen met Paul Groot gestalte aan Adèle Bloemendaal, de inmiddels 80-jarige theaterdiva en comédienne. In 2014 speelt zij bij de Nationale Reisopera in de musical Sweeney Todd. Sanne Wallis de Vries was juryvoorzitter van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2014.

www.sannewallisdevries.nl