Corrie van Binsbergen
gitaar, compositie, artistieke leiding, productieCorrie van Binsbergen is gitariste, componiste, bandleider en artistiek en zakelijk leider van Stichting Brokken, waarmee ze grensoverschrijdende projecten initieert.

Van Binsbergen ontving de voor de jazz en geïmproviseerde muziek meest prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs op 1 februari 1999, vanwege haar creativiteit, vakmanschap en veelzijdigheid. De prijs wordt gezien als een oeuvreprijs. In 2012 werd zij genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie bewezen kwaliteit.

Corrie van Binsbergen richtte in 1986 haar eigen succesvolle band Corrie en de Brokken op en tien jaar later Corrie en de Grote Brokken, een uniek samenwerkingsverband met twaalf kopstukken uit de pop en jazz. Met verschillende formaties speelde ze op diverse grote nationale en internationale jazzfestivals. Ze speelde in Duitsland, België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Mali, Burkina Faso, Rusland, Verenigde Staten, Marokko, Litouwen, Estland, Brazilië, India en China.

Ze initieerde het project Links waarin ze een klassiek strijktrio combineerde met een improviserend trio, een componeerstijl die ze later verder uitwerkte bij de Schrijvers in Concert serie. In 2000 componeerde ze Kado uit de hel! een mini-opera over de liefde voor de band Corrie en de Grote Brokken, met teksten van o.a. Maria Goos, Toon Tellegen, Dante en Jules Deelder. Haar belangstelling voor de combinatie literatuur en muziek resulteert in 2003 in de eerste serie Schrijvers in Concert. Strekking: verhalen worden live gelezen door de auteur en tegelijkertijd ontrolt zich een door Van Binsbergen op de verhalen geschreven muzikaal scenario; als 'een film voor je oren’. Het concept blijkt enorm aan te slaan en is nog immer succesvol in Nederland en Vlaanderen. Aan Schrijvers in Concert werkten mee: Remco Campert, Toon Tellegen, Manon Uphoff, Kees van Kooten, P.F. Thomése, Renate Dorrestein, Josse De Pauw, Rascha Peper, Ramsey Nasr, Erik Jan Harmens, Hagar Peeters, Jules Deelder, Tjitske Jansen, Ingmar Heytze, Tonnus Oosterhof, Paul Bogaert, Elvis Peeters, A.L. Snijders, Esther Gerritsen, Anne Vegter en Tommy Wieringa. Van deze concerten zijn inmiddels acht luisterboeken uitgebracht.

De serie leidde ook tot weer nieuwe ontwikkelingen. Zo maakte van Binsbergen met de Vlaamse acteur, regisseur en schrijver Josse De Pauw de opera over de bergen die 20 mei 2010 in het Concertgebouw in Brugge in première ging met de Amerikaanse sopraan Claron McFadden en 16 fenomenale musici uit kamermuziek, pop en jazz. In 2011 maakte ze de muziektheatervoorstelling Brieven aan Doornroosje naar het gelijknamige boek van Toon Tellegen met Hans Dagelet.

Naast eigen producties wordt Corrie van Binsbergen regelmatig als gast uitgenodigd. Zo speelde ze onder meer in drie producties van Scapino Ballet Rotterdam en was ze gastsolist bij Connie Janssen Danst in de voorstelling Live/Life. In 2002 was ze gastprogrammeur van de tweede editie van het grensoverschrijdend festival Crosslinx. In de serie jazzportretten verscheen bij de NPS een TV-portret van haar. Met actrice Yolande Bertsch, zangeres Frédérique Spigt en regisseur Titus Tiel Groenestege maakte ze in 2006 de muziektheatervoorstelling Lucy in the Sky waarvoor ze ook de muziek componeerde.

Corrie van Binsbergen kreeg diverse compositieopdrachten; onder meer voor NPS Jazzmarathon, European Women in Music Congress, Mondriaan Strijkkwartet, Holland Festival, Filmmuseum, VPRO Villa Achterwerk, Ricciotti Ensemble, Nederlands Blazers Ensemble, Radio Symfonie Orkest, Amsterdam Loeki Stardust Quartet, Tetzepi, Electra, Zapp4, David Kweksilber BigBand, Asko|Schönberg & Barbara Hannigan, VU-Orkest. Ook componeerde ze de soundtrack voor de speelfilm „Mijn Avonturen door V. Swchwrm”.

www.corrievanbinsbergen.com